Precies de juiste behandeling voor uw mond
Precies de juiste behandeling voor uw mond
Behandelingen
Wat uw mond ook nodig heeft, ik zorg er goed voor. Komt u voor het eerst, dan besteden we ruim tijd aan de intake. Is uw mond gezond, dan nemen we tijdens de intake vaak ook al de gebitsreiniging mee. Deze preventieve mondzorg voor volwassenen bestaat uit:
- Doornemen van uw gegevens (anamnese)
- Mondonderzoek
- Tandvlees check (DPSI-score, pocketmeting)
- Plaque controle
- Voorlichting/instructie
- Gebitsreiniging
- Polijsten
Deze behandeling wordt altijd vergoed vanuit de basisverzekering. Met kinderen werk ik graag volgens het ‘Gewoon Gaaf’ traject, een speelse manier om ze al jong de routine van een goede mondhygiëne aan te leren. Deze preventieve mondzorg voor kinderen bestaat uit:
- Doornemen van de gegevens (anamnese)
- Mondonderzoek
- Plaque controle
- Voorlichting/instructie
- Indien nodig: gebitsreiniging
- Polijsten
- Indien nodig: fluoridebehandeling
- Indien nodig: testje om een verhoogd risico op gaatjes vast te stellen (cariësrisico test)
- Indien nodig: voedingsanamnese
Is er bij u parodontitis geconstateerd? Dan gaan we samen aan de slag met het ‘paro-protocol’; een intensieve behandeling om de oorzaak van de ontstekingen weg te nemen en parodontitis te genezen. Door de combinatie van een goede mondhygiëne en professionele gebitsreiniging kan parodontitis goed genezen. De behandeling vindt plaats in fasen, de codes die erachter staan, verwijzen naar de tarieven
Een parodontitis behandeling is intensief en kostbaar. Door goede samenwerking, motivatie en te investeren in de mond kunnen we de beste resultaten behalen. U kunt hiermee invloed hebben op kosten van de behandelingen in de toekomst.
- Intake
Ik verzamel alle gegevens; bepaal de conditie van uw tandvlees/kaakbot door het meten van de ontstekingskenmerken (o.a. pockets) en noteren deze in een parodontiumstatus (code T11/T12).
Soms is het noodzakelijk om een bacteriologisch onderzoek te doen (wanneer ik verwacht dat er specifieke bacteriën aanwezig zijn die tevens met antibiotica behandeld moeten worden = code T93 + materiaalkosten).
- Initiële parodontale behandelingen
Afhankelijk van de mate van ontsteking, wordt in gemiddeld vier afspraken het gebit schoongemaakt. Vaak gebeurt dit onder plaatselijke verdoving. (code T21 en T22 per tand/kies en code A10 per verdoving)
- Herbeoordeling na 3 maanden
De mond heeft tijd nodig om te herstellen. Na ongeveer 3 maanden meet ik alle gegevens opnieuw en noteer deze weer in de parodontiumstatus. We bespreken de resultaten. (code T32, T33).
Afhankelijk van deze resultaten vervolgen we het traject met nazorg en de jaarlijkse evaluatie.
- Nazorg
Afhankelijk van de status van de mond zullen we de mondhygiëne om de 3 tot 6 maanden controleren en waar nodig bijsturen (zie hieronder bij parodontale nazorgbehandeling). Regelmatige nazorgbehandelingen blijven nodig om verder herstel te realiseren en/of te voorkomen dat opnieuw parodontitis ontstaat (code T41, T42, T43 of T44).
- Jaarlijkse evaluatie
Een jaar na de herbeoordeling meet ik opnieuw alle gegevens en noteer deze op de parodontiumstatus. Dan bepalen we opnieuw de nazorgfrequentie, of is er een aanvullende, chirurgische, behandeling nodig (flapoperatie).
Een parodontale nazorg behandeling bestaat uit:
- Mondonderzoek
- Tandvlees check (DPSI-score, pocketmeting)
- Plaque controle
- Voorlichting/instructie
- Gebitsreiniging
- Polijsten
- Eventueel een fluoridebehandeling
Hoe vaak u zo’n nazorg behandeling nodig heeft, hangt af van de resultaten van de herbeoordeling of jaarlijkse evaluatie.
Aanvullende behandelingen
Dit zijn behandelingen die onderdeel zijn van een mondhygiëne behandeling, of waarvoor u een aparte afspraak kunt maken.
Dit is een behandeling voor beginnende gaatjes en gevoelige tanden. Fluoride bouwt zich op in het glazuur en versterkt de tanden. Ik kan fluoride in een hoge dosering aanbrengen en als we dit regelmatig herhalen, kan een beginnend gaatje weer ‘hard’ worden (re-mineraliseren) en kunnen we gevoelige tandhalzen beschermen tegen kou, warmte en aanraking. Naast de fluoridebehandeling in de praktijk krijgt u adviezen voor thuis over onder andere het type tandpasta, tandenborstel, poetsmethode, voedingsadviezen en het gebruik van een mondspoelmiddel om uw glazuur en tanden te versterken.
Gevoelige tanden kunnen ontstaan door onder andere terugtrekkend tandvlees, slijtage van het glazuur of door glazuurafwijkingen. Een speciale tandpasta en verandering van poetsmethode en/of het eetpatroon, kunnen soms al helpen. Maar als dit niet voldoende is, kan ik helpen met een fluoridebehandeling of door speciale laklaagjes op de tanden aan te brengen. In een uitzonderlijk geval, wanneer dit ook niet helpt, is er een mogelijkheid om vulmateriaal aan te brengen.
Een implantaat heeft extra aandacht nodig. Implantaten zijn kwetsbaarder dan uw eigen tanden en kiezen. Een beetje tandplak rondom het implantaat is voldoende om uw slijmvlies te laten ontsteken (mucositis) of zelfs het kaakbot eronder aan te tasten (peri-implantitis).
Om dit te voorkomen (of te behandelen) is het raadzaam regelmatig naar uw mondhygiënist te gaan. Ik kan u ondersteunen en adviezen geven om uw implantaten schoon te houden en de moeilijke plaatsen die u zelf niet kunt bereiken kunnen wij voor uw onderhouden. Ik heb hiervoor speciale apparatuur en instrumenten, die geen schade aan het kwetsbare implantaat geven.
Iedereen wilt graag mooie, schone en witte tanden. Maar door de jaren heen verkleuren de tanden door wat we eten en drinken. De kleurstoffen hechten ook aan uw glazuur. Hierdoor kunt u het idee krijgen dat uw gebit donkerder/geler lijkt. Vaak is dit prima te behandelen, zonder te bleken.
Ik gebruik een speciaal, pijnloos en weefsel besparend apparaat waarbij we de oppervlakkige verkleuringen van uw glazuur kunnen verwijderen. Daarnaast geef ik adviezen hoe u zelf de aanslag en verkleuringen kunt voorkomen of verminderen.
Als mondhygiënist weet ik als geen ander wat er nodig is voor de dagelijkse mondhygiëne. Niet alleen als het om preventie gaat, maar ook bij specialistische adviezen zoals bij implantaten, parodontitis of andere situaties wanneer de mond extra zorg en aandacht nodig heeft.