Mondzorg begrippenlijst

Mondzorg begrippenlijst

Mondzorgbegrippen

Cariës
Cariës is de tandheelkundige term voor een gaatje. Een gaatje ontstaat door bacteriële tandplak.

DPSI (Dutch Periodontal Screening Index)
De DPSI is een methode om de gezondheid van het tandvlees te beoordelen. Het tandvlees krijgt een cijfer. Aan de hand van dit cijfer wordt bepaald of een uitgebreide behandeling van het tandvlees nodig is.

Gebitsreiniging
Een professionele gebitsreiniging bestaat uit het verwijderen van tandsteen (boven en/of onder het tandvlees), het verstoren van de microbiota (de biofilm; dit is een laagje met bacteriën dat op het tandoppervlak/worteloppervlak zit) en het polijsten van de tanden en kiezen. Lees meer over onze Gebitsreiniging volwassenen’ 

Gingivitis
Gingivitis is de tandheelkundige term voor ontstoken tandvlees: gingiva betekent tandvlees en –itis duidt op een ontsteking of irritatie.

Halitose
Halitose is de term voor een slechte adem. Dit ontstaat meestal door bacteriën op de tong die zwavelachtige gassen produceren. Een regelmatig gebruik van een tongschraper is doorgaans voldoende om het probleem op te lossen. Een slechte adem kan ook ontstaan bij ontstoken tandvlees (gingivitis/parodontitis), keelamandelklachten of maagklachten.

Kindermondhygiëne behandeling
Dit is een behandeling ter voorkoming van (verdere) mondproblemen zoals gaatjes (cariës), glazuurslijtage (tanderosie) of ontstoken tandvlees (gingivitis). Dit gebeurt bij Mondhygiënepraktijk Hoogland volgens het ‘Gewoon Gaaf’ traject, een leuke manier om ouders en kinderen te begeleiden, motiveren en coachen om samen tot een goede mondgezondheid te komen. Lees meer over onze Mondzorg voor kinderen .

Microbiologisch of bacteriologisch onderzoek bij parodontitis (Kweek of DNA-test)
Met een bacteriologisch onderzoek kunnen de bacteriën in de tandvleespockets bij ontstoken tandvlees gedetecteerd worden. Een aantal bacteriën (paropathogenen) zijn namelijk van invloed op het ontstaan of het in stand houden van parodontitis. Een bacteriologisch onderzoek wordt uitgevoerd met een papieren staafje in de pocket. Hierna worden 4-5 staafjes voor onderzoek doorgestuurd naar het laboratorium.

Mondhygiëne instructie
Een mondhygiëne instructie is een instructie van een mondzorgprofessional, zoals de mondhygiënist, met het doel de tandplakverwijdering te verbeteren. Denk hierbij aan instructies voor het tandenpoetsen, het gebruik van floss, tandenstokers of ragers (kleine borsteltjes om de ruimte tussen de tanden en kiezen schoon te maken).

Paropathogenen
Paropathogenen zijn de ziekteverwekkende bacteriën die vaak bij parodontitis aanwezig zijn.
Iedere bacterie heeft eigen eigenschappen die bijdragen aan de ontsteking. Met uitzondering van twee bacteriën, kunnen ze aangepakt worden met de parodontale behandeling. De twee bacteriën kunnen aangepakt worden met een antibioticakuur. Bacteriologisch onderzoek laat zien welke bacteriën en in welke mate ze aanwezig zijn.

Parodontitis
Parodontitis is de tandheelkundige term voor ontstoken tandvlees en uitbreiding van de ontsteking naar de steunweefsels en het kaakbot. Het verschil met gingivitis (tandvleesontsteking) is de aanwezigheid van verdiepte pockets (ruimte tussen de tand en het tandvlees) ontstaan door afbraak van de vezels en het kaakbot door bacteriële tandplak. Wanneer gingivitis niet wordt behandeld, kan dit overgaan in parodontitis.

Paroprotocol
Het paro-protocol is een richtlijn/protocol die wordt gehanteerd voor de parodontale behandeling. Dit behandelplan is gericht is op het behandelen van parodontitis en opgesteld door professoren en deskundigen gebaseerd op hoogstaand wetenschappelijk onderzoek. Lees meer over onze ‘Parodontale behandeling.

Pocketstatus of parodontiumstatus
Heeft u parodontitis dan wordt bij de intake aan de hand van uw pocketstatus/parodontiumstatus de mate van ontsteking bepaald. Ik meet en kijk heel precies naar de ernst van parodontitis en breng deze in kaart. Tandplak, bloeding, de pocketdiepte, teruggetrokken tandvlees, het verloop van de wortel (furcatie) en beweeglijkheid van de tand of kies (mobiliteit) wordt onderzocht. Zo ontstaat er een exacte weergave van de status van het tandvlees, de tanden en de omliggende weefsels. Aan de hand van deze status bepalen we samen het behandeltraject. Bij de herbeoordeling na de behandeling en bij de jaarlijkse evaluatie wordt er opnieuw een pocketstatus/parodontiumstatus gemeten om verbetering of verandering vast te stellen. Lees meer over onze ‘Parodontale behandeling.

Tandaanslag of verkleuring
Aanslag is verkleuring die op de tanden en kiezen ontstaat. Dit kan komen door kleurstoffen uit voedingsmiddelen (zoals thee, koffie en rode wijn), maar het kan ook ontstaan door roken, het gebruik van bepaalde mondspoelmiddelen of medicatie.

Tanderosie
Tanderosie is slijtage van het glazuur, en soms ook van het onderliggend tandbeen (dentine) door invloed van zuren. Hierbij kan gedacht worden aan fruit, frisdrank (zowel normale, light- als zero dranken) maar ook maagzuur-oprispingen, een eetstoornis (waarbij wordt gebraakt) of door te werken met chemische stoffen, kan tanderosie ontstaan.

Tandplak
Bij iedereen ontstaat tandplak (plaque) op de tanden. Het is een wit/geelachtig laagje en bestaat uit bacteriën, voedselresten, speekseleiwitten en mineralen (zouten). De bacteriën in deze tandplak kunnen problemen in de mond veroorzaken, zoals gaatjes (cariës) en ontstoken tandvlees (gingivitis/parodontitis).

Tandsteen
Tandsteen is de harde vorm van tandplak. Tandplak wordt hard of verkalkt (mineraliseert) onder invloed van speeksel. De hoeveelheid en snelheid van tandsteenvorming verschilt per persoon. De meeste mensen hebben last van (enige) tandsteenvorming bij de voortanden in de onderkaak.

Tandvleespocket of pocket
Een (tandvlees)pocket is de verdiepte ruimte tussen de tand en het tandvlees. In een gezonde situatie is deze ruimte 0 tot 3 mm. Maar bacteriële tandplak op de tand langs de tandvleesrand kan zorgen voor een ontsteking. Het afweersysteem beschermt zich door de vezels- en het kaakbot af te breken, hierdoor ontstaat een diepere ruimte (pocket dieper dan 4 mm) waar dan ook weer bacteriële tandplak aanhecht en waar tandsteen kan ontstaan. Zonder actieve behandeling (paro-protocol) verslechtert de situatie. De tanden en kiezen met pockets verliezen houvast door afbraak van het kaakbot, waardoor ze losser gaan staan en uiteindelijk verloren gaan.

Tandvleesrecessie of recessie
Een (tandvlees)recessie is het gedeelte van de wortel dat bloot is komen te liggen. Bijvoorbeeld door de gevolgen van parodontitis, traumatische poetsgewoontes of mond piercings.

 

Behandelingen

Gebitsreiniging volwassenen

Gebitsreiniging tot 18 jaar

Parodontale behandeling

Parodontale nazorgbehandeling

Fluoridebehandeling

Behandeling voor gevoelige tanden

Nazorgbehandeling bij implantaten

Frisse en wittere tanden

Voorlichting en adviezen